En eldsjäl vars låga brinner ännu

Roland Backlund (1948–2015) var initiativtagaren till Wasabryggeriets Vänner, som bildades 1995. Tillsammans med ett antal entusiaster var han drivande i förhandlingarna med kommunen om bevarandet av Wasabryggeriet och göra om det till lokaler för kulturen. Roland blev föreningens första ordförande, vilket han var i hela uppbyggnadsskedet av föreningen och våra lokaler. 2002 lämnade han posten som ordförande för att bli aktiv styrelseledamot.

Men han var så mycket mer. Skulptör, bildkonstnär, musikintresserad allkonstnär och en av Borlänges mest kända kulturpersonligheter. Han arbetade med måleri, emalj, skulptur, installationer, objekt, färg och form med ungdomar, scenografi, eldskulptur, samt snöskulptering. Han medverkade i det vinnande laget tre gånger i SM i snöskulptur i Kiruna. Hans verk finns främst i Dalarnas län, men också i ett stort antal på flera platser i Sverige.

Roland har även varit konstnärlig rådgivare åt Dalarnas landsting vid flera tillfällen och även haft andra rådgivande uppdrag. Roland kom även att få statligt, kommunalt som landstingets arbetsstipendium. Han har även fått Borlänge kommuns kulturpris.

Hans engagemang i Wasabryggeriet är en låga som fortfarande brinner. Läs hans betraktelse över hur föreningen Wasabryggeriets Vänner och konsertverksamheten startade en gång.