Priser till Tunabyggen och Rommehedslägret

I vår årliga tävling ”Vi ser till det yttre”, som ordnats för femte gången i rad, gick priste i kategorin ”Årets fröjd” till de två nybyggda flerfamiljshusen på Meteorgatan i Jakobsgårdarnai Borlänge med motiveringen ”För lysande idéer”. Byggnaderna är utmärkta exempel både på effektiv återvinning och modifiering av tidigare projekt (liknande hus finns bl.a. i Ludvika och Falun) och energi- och kostnadsbesparande lösningar.

Utmärkelsen i kategorin ”Bestående fägnad” gick till Rommehedslägret med motiveringen ”Vackrare än krig”.Den militära verksamheten vid Rommehedslägret upphörde 1908, men platsen har sedan dess ändå behållit sin särart och roll som ett utflyktsmål för invånarna i Borlänge. Byggnaderna från förr finns kvar och är byggnadsminnesmärkta. Marken både inom lägret och utanför vårdas ömt och används idag för ett antal olika evenemang som t.ex. Barnens dag och Medeltidsdagar.

Priserna till företrädare för Tunabyggen och Mondeo samt Rommehedslägret delades ut vid en ceremoni på Wasabryggeriet på Alla hjärtans dag den 14 februari.

 

Kristin Björgvinsson från arkitektfirman Mondo och Arne Andersson, projektledare på Tunabyggen, framför ett av de prisbelönade husen i Jakobsgårdarna.  Foto: Gugge Häglund.

Eva-Lisa Borres och Stig Hermansson vid den gamla vaktlokalen som är Föreningen Rommeheds hemvist i Rommehedslägret. Under byggnaden ryms en ölkällare från 1811. Foto: Gugge Häglund.